nedjelja, 10. kolovoza 2014.

HOW TO : Red lips and winged eyeliner


Helou bjuti svijete! Danas vam donosim kratke tutoriale za jednostavni, a efektni look, koji pristaje svima - crvene usne i izvučeni tuš!

Uz tutorial u slikama, pripremila sam vam i par općenitih informacija, kao i pokoji trik, koji sama koristim, kako bih sebi olakšala nanošenje.

Krenimo s osnovnim informacijama o tušu.
Tuš ili eyeliner, ćete naći u raznim oblicima. Dolazi u tečnom stanju, flomasteru, gelu i olovci. (Nadam se da neki nisam zaboravila?) Logično, od samog sastava tuša, zavisi i ono čime ćete ga nanositi. Tako kada se radi o tečnim tuševima, susrest ćete se sa spužvastim aplikatorima, kao i onima od sintetičkih dlačica, a one mogu biti različitog oblika, debljine te savitljivosti.

Na slici ispod vidite neke od tuševa/linera koje ja posjedujem. S lijeva na desno Essence I <3 Punk, Max Factor Excess Longwear gel liner, Essence dvostrani liner, Catrice vodootporni liner, L'Oreal gel liner.


S vremena na vrijeme lutam od jednog do drugog, no najčešće se koristim ovim L'Orealovim, u gelu. On mi je najpraktičniji i dobro sam ovladala tehnikom nanošenja, pa na njega najčešće padne izbor. Obzirom da mi za gel liner treba kist, tu također ima izbora. S lijeva na desno Essence (koji se ne da oprati do kraja?), Catrice dvostrani, "prelomljeni" kist, L'Oreal (koji dođe sa linerom) te neki koji mi je stigao u setu kistova, ali je meni beskoristan, jer je preširok i dlaka mu nije kvalitetna. Ja se najčešće koristim ovim L'Orealovim, koji je dovoljno širok i pljosnat.

Linere možete naći i u vodootpornoj verziji, što je uvijek dobra ideja, kada vam je potrebno da vam šminka traje cijeli dan. Cijene linera se kreću od nekih 1$, koliko sam platila najjeftiniji, e.l.f.-ov (spomenula sam ga u OVOM postu) pa sve do 20+ KM. Cijena ne mora značiti kvalitetu, bitno je da pronađete onaj koji baš vama odgovara!

Na slici ispod vidjet ćete proizvode koji meni dobro dođu kad želim savršeno krilo na očima, kao i uredne usne.
Namjenu svakog od ovih proizvoda, vidjet ćete u nastavku.

Obrve su u procesu rasta, prije odlaska kozmetičarki, oprostit ćete mi.

Dakle, prije nego nanesem tuš, obavezno nanesem bazu za sjenilo na oko, kako bi tuš što duže ostao nerazmazan.
Kada se baza upije, preko nje prstom natapkam malo mat sjenila u boji kože. Ja koristim ovo od Miss Sporty, u nijansi 21 Lighty-Ray.

Na grupnoj slici proizvoda vidjele ste baby puder, kao i pljosnatu četkicu za rumenilo (suviše malu za tu namjenu). Tom četkicom ja nanosim malo baby pudera na trepavice, jer će mi poslije maskara ljepše prionuti za njih, a i lakše će mi biti skinuti liner, kojim se vazda zamrljam. :)



Kao što rekoh, trenutni favorit mi je L'Orealov gel liner i kist iz istog pakovanja. Kist umočim u liner, te ga obrišem o posudicu sa svih strana, kako bi se proizvod ravnomjerno rasporedio po kistu.

Eh, sad jedan vrlo bitan savjet, pogotovo ako vam stavljanje tuša ne ide od ruke. Sjednite u udoban položaj, ogledalo obavezno naslonite da samo stoji, a ne da ga vi držite u ruci (ukoliko nemate ono sa postoljem ili zidno). Naoružajte se strpljenjem, a lakat ruke naslonite na tvrdu podlogu. Idealno bi bilo da to bude recimo stol. Tako ćete imati bolju kontrolu nad rukom, neće drhtati, a to što ogledalo samo stoji, bit će dodatni plus, jer inače biste se nervirale oko držanja istog i ruke bi vam se petljale.

Ukoliko tek počinjete sa šminkanjem ili niste dovoljno uvježbale svoje savršeno krilo, slobodno se poslužite glatkim, tvrdim predmetom. Recimo donjom stranom tube neke kreme, ili u mom slučaju kesicom u kojoj dolazi uzorak nekog proizvoda. Također, to može biti selotejp traka. Ovom tehnikom sa selotejpom, služila sam se u OVOM postu.


Kada povučete tu prvu liniju, ona treba izgledati otprilike ovako, kao na slici ispod. Dakle ne zamarajte se time da je preduga, prekratka, preširoka, jer to su sve detalji koje ćete kasnije doraditi. Sad vam je bitno da ste odredile kut pod kojim želite krilo.



Naredni korak je pravljenje trokutića, s vana ka unutra, odnosno od najviše tačke ove prethodne crte, pa do prve, vanjske, trečine kapka.

Sad slijedi crta od unutrašnjeg ruba kapka, ka sredini. Opet, to ne mora biti savršena crta, izvučena jednim potezom. Dajte sebi vremena i izvlačite malo po malo.


Preostaje vam da popunite praznine između crta.



Na redu je dorada. Sitne korekcije radim istim kistom s kojim sam izvlačila tuš. Najprije ga očistim, zatim na njega stavim malo sredstva za uklanjanje šminke. Ovaj put sam koristila Garnier Nourishing Oil, o kome sam pisala OVDJE, no, to može biti bilo koje sredstvo i potrebno ga je jako malo.




Slobodnom rukom zategnite kapak, a onom kojom inače "crtate", sad popravljajte sve ono što vam se ne sviđa. Ja sam uglavnom išla po oklonim rubovima i dotjerivala debljinu linije.



Kad završim brisanje viška tuša, eventualne ostatke uklonim čistim štapićem za uši.



Voila!


Svaki, pa i ovaj look, podignut će umjetne trepavice. No, ukoliko je ovo nešto što nosite u školu ili na posao, lijep sloj maskare će učiniti svoj posao.

Prelazimo na usne! :)

Nije tajna da sam veliki ljubitelj crvenog ruža za usne. Mislim da je elegantan, efektan i da svima lijepo stoji, samo treba pronaći svoju nijansu.

Ja posjedujem nekoliko nijansi i tekstura crvenih ruževa. Volim eksperimentisati s njima, ali i imati klasični, koji za tren podigne svaku kombinaciju.

Na slici ispod, vidite neke ruževe iz moje kolekcije, a odlučila sam se da vam pokažem baš ove, jer su svi različite teksture.

S lijeva na desno to su Posh od e.l.f.-a, Terracotta iz Avona, Vino Disco takodjer Avon, Russian Red od MAC-a, te jedan u sjaju i to nijansa br. 11 od Deborah.


Swatchala sam ih na prirodnom svjetlu, istim redoslijedom.


Žao mi je što aparat nikada ne uhvati pravu nijansu, no šta je, tu je. Posh je berry crvena nijansa, dakle malo tamnija, tekstura mu je nešto masnija, pa samim tim se fino razmazuje na usnama.

Avonovi ruževi Terracotta i Vino Disco iz Color Trend kolekcije su jedni od onih čije boje stvarno volim, ali mi strašno isušuju usne, pa ih ne nosim skoro nikada, što mi je jako žao. Obje nijanse imaju ljubičasti podton, kao i sitni shimmer u sebi.

MACov Russian Red je klasična, vatrena crvena nijansa, sa hladnim podtonom, a sam ruž je matte završetka. On je, pogađate, moj favorit.

Posljednji je Deborah sjaj u nijansi 11 koji ima super gustu teksturu i jako lijepu boju, ali se lijepi, a ja ne volim ljepljive sjajeve, osim ako ne nosim neku punđu, pa mi se kosa ne može zalijepiti u njega. :) U pitanju je, dakle, klasična crvena nijansa, bez primjesa drugih tonova.

Ja dakle volim hladnije nijanse, jer od njih zubi izgledaju sjajnije, a i uz moj poprilično svijetao ten, idu dobro. Ukoliko ste toplijeg ili maslinastog tona, slobodno probajte i one sa narandžastim podtonovima, kao i roze podtonovima.

Za savršen ruž na usnama, po meni je potrebna olovka za usne, u istom tonu. Kad god vidim djevojku koja je stavila olovku tamniju od ruža, pomislim kako devedesete plaču za njom.

Moj trenutni favorit je MAC olovka za usne u nijansi Cherry. Olovka će fino zaokružiti ruž i neće mu dopustiti da se razlije oko rubova usana.



Sjećate se da ste na grupnoj slici vidjeli i četkicu za zube? Eh pa ona nije tu bezveze. Dakle, prije nanošenja olovke i ruža na usne, bitno je da svojim usnama podarite dobar piling. To može biti malo šećera pomiješano sa maslinovim uljem i limunom, a možete to uraditi dok perete zube. Dakle nježno istrljajte usne četkicom i tako otklonite mrtve stanice kože s usana, kako vam se one ne bi nakupljale kad nanesete ruž. Poslije pilinga nanesite svoj omiljeni balzam i dajte koju minutu svojim usnama da upiju balzam, a zatim, krenite sa nanošenjem olovke!

Ja počinjem tako što nacrtam mali X od najviših tačaka gornje usne, a dodam i linijicu uz rub donje usne.





Zatim laganim pokretima iscrtvam ostatak usana i sada olovkom ispunjavam usne ka unutrašnjosti.



Slijedi nanošenje ruža. To možete uraditi i kistom za usne, a naravno i direktno ruž nanijeti na usne, kako to ja radim.




Na slici ispod vidite skoro pa završen proizvod. Zašto skoro? Rubovi djeluju neuredno, no to ćemo začas srediti!



Malo korektora na kist i onda njime popravimo sve što smo zafrkale!



Taman smo zadovoljne, osmijeh, selfie i.. ruž na zubima?



Da vam se ovo ne bi dešavalo, smotajte maramicu u maleni valjak, stavite u usta, usnama načinite slovo U, pa povucite maramicu van. Tako će sav višak ruža ostati na maramici, umjesto na vašim usnama.



Ja volim stati tu gdje jesam, ali ukoliko želite da vam je ruž više mat ili da ga dodatno fiksirate, prislonite tanak sloj papirne paramice na usne, pa preko maramice pređite sa malo translucentnog pudera, on će upiti vlagu.

Ta da, evo mog finalnog proizvoda!



Kako vam se sviđa? Je li vam ovo bilo od pomoći? Imate li vi neku svoju tehniku nanošenja tuša i omiljenog ruža?

Do čitanja,
love,
Dođoška!

Broj komentara: 10:

  1. jako mi se svidja ideja, ali je malo neuredno odradjeno. Marija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šta je tačno neuredno, po tebi? :)

      Izbriši
    2. Po meni usne. Trebali ste do kraja ici ruzem, i ono sto nije ravno popraviti korektorom lijepo. Boja ruza je super. LP

      Izbriši
    3. Išla sam do kraja ružem, a ostavila sam malo neuredno baš da bih pokazala da je sasvim normalno da se to desi, ali i da je vrlo lako popraviti grešku, upravo korištenjem korektora - što je također prikazano na slikama. Na posljednje tri slike sam prikazala kako izgleda "završen" makeup :) Moje usne nemaju definisane rubove, pa se može činiti kao da nisu sasvim ispunjene, iako jesu. Hvala na konstruktivnoj kritici i komentaru! LP

      Izbriši
    4. Po mom mišljenju i eyeliner i ruž, eyeliner nema lepo krilo, nedefinisan je njegov sam kraj koji bi trebao biti šiljat i nekako oštar. A ruž bi trebalo da ide još u unutrašnjost usana, ka jeziku (ne znam kako da objasnim) baš da se ne vidi kada se govori ta razlika prirodne boje usana i spoljašnosti. Marija

      Izbriši
    5. Poštujem tvoje mišljenje :)

      Izbriši
  2. Super si tuš izvukla, ja sam ''preponosna'' da se poslužim bilo kakvim predmetom da bi izvukla prvu liniju, ali ovako bi uštedila par sekundi ;D Russian red je i moj lični favorit, samo nisam u prilici da ga često nosim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! I ja ga najčešće nanosim slobodnom rukom, no, htjela sam djevojkama pokazati jedan fin trik :) Russian red je svakako moj omiljeni crveni ruž!

      Izbriši
  3. Super si to odradila, hvala na savjetima za liner uff ja još muku mučim sa tom linijom i patim za savršenom :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru!