subota, 31. siječnja 2015.

Personal post : I love NY!

Helou bjuti svijete. Strpati godinu dana iskustava u jedan post, neće biti lako, no pokušat ću.
New York, NYC, Big Apple, The City, Grad koji nikada ne spava - zovite ga kako hoćete, ali znajte da je jedan od onih gradova koji vam se zauvijek uvuku pod kožu. To sam znala kada sam prvi put ugledala njegova svjetla. Ukrast će vam srce, ali i pare iz novčanika, te poneki đon od cipela.New York 1 - moje cipele 0


Još jedan prvi dojam bio je da grad užasno smrdi. Za to je uglavnom zaslužno puno smeća, ulični prodavci hotdogova i sama podzemna željeznica. Inače, ti hotdogovi su super kada ste u pokretu, a koštaju 1-2$.



Pokušat ću se sjetiti što više iskustava i podijeliti ih s vama. Nasumično, kakve uspomene i jesu.

Moj prvobitni plan bio je ostati u New Yorku još barem četri godine, no, taj se plan vremenom promijenio, zato nisam uspjela obići sve stvari, koje sam odgađala s izlikom "ima vremena", ipak, obišla sam dosta i trudila se da svaki obilazak odiše samim gradom.

U postu Biti Au Pair pisala sam vam da sam u toku akademije otišla u obilazak grada, no, padala je kiša, vozikali su nas u busu i jedva da sam išta vidjela. Zato mi je porodica poklonila karte za predstavu, već prve sedmice boravka tamo.



Prva predstava koju sam gledala bio je zapravo interaktivni show, nazvan "Blue Man Group Show". Djelić možete pogledati na linku ispod.

Porodica kod koje sam živjela zamolila je jednu djevojku koja je tu duže, da ide sa mnom. Uvijek sam im zahvalna na tome, jer odmah mogu reći da bih se  totalno pogubila. Ljudi, auta, podzemna - sve mi je to bilo prvi put. Kada sam došla kući sa show-a, bila sam puna dojmova, ali i zbunjenosti i straha i jednog velikog pitanja - kako ću ja to sama?!

Također, imala sam sreću vidjeti i Fantoma iz opere na Broadwayu i to iskustvo neću ni pokušavati opisati riječima. Posjetila sam još i Big Apple Circus, US Open terene, gledala meč Nadala protiv Del Potra i Serene Williams protiv Azarenke, u Madison Square Areni. 



Jedna velika lekcija koju me New York naučio jeste - uglavnom ćeš sve morati sam, navikni se što prije. Zato sam na tome počela raditi čim se sanirala šteta nakon uragana.

Najlakše se snaći uz mapu ili navigaciju na mobitelu. Ja sam klasični tip koji se veže za materijalne stvari pa sam uz sebe uvijek nosila mapu grada, koju sam dobila na poklon od drugarice Sandre, još u Bosni. Volim reći da je najveći dio New Yorka podijeljen kao čokolada. Ulice su pobrojane vertikalno, a avenije horizontalno. Dakle, ukoliko želite doći do neke određene, bitno je stati i jednostavno brojati. Ukoliko ste predaleko, dvije su opcije - taxi ili podzemna.

Taxi će vas oderati, naravno, $2,75 je početna cijena, a taximetar se okreće bez obzira da li stojite u gužvi na Time Square-u ili se vozite. Uz to, poprilično ih je teško uhvatiti - iz nepoznatog razloga. Zato on samo u hitnim situacijama i na kratke relacije!

Putujete li dalje, trebate još znati da New York ima tri aerodroma i to Laguardiu, JFK i Newark (u New Jerseyu). Sve sam ih obišla uzduž i poprijeko i nisu uopće komplikovani za snalaženje. 

Podzemna, dakle, rješava sve probleme. Fino je naznačeno u kom smijeru se kreće koji voz, tj. ide li Uptown ili Downtown, a ja sam samo jednom imala neprijatnu situaciju, kada sam se obratila strancu i pitala ga za pomoć. Rekao mi je "fuck off, I'm lost", ali već sam bila "iskusna New Yorčanka" pa je dobio "jedi govna, druže". Psovanje na našim jezicima nije najbolje riješenje samo u turističkim predjelima, jer je puno balkanaca, inače - samo izvolite. Možete kupiti jednokratku kartu za podzemnu ili metrocard, koju
onda dopunjavate po potrebi.

Moja prva vožnja podzemnom


U New York sam odlazila kad god sam imala priliku. Autom se može zaglaviti i po 2h u tunelu na ulasku u grad, pa je voz odlična opcija. Od stanice u Chathamu do Penn Stationa treba mu tačno sat vremena, a karta je $10 u jednom smijeru. Svaki dan je počinjao isto. Preko puta Penn Stationa na raskrsnici 6. Avenije i 42. ulice, nalazi se Europa Caffe, sa italijanskim sendvičima i ukusnim muffinima - ovo zadovoljstvo košta 20-ak dolara. Nikada ili rijetko sam odlazila s ciljem. Znala sam da želim lutati.

Muffin iz Caffe Europa

Odmah na 43. ulici nalazi se Starbucks, a kafe nikada dosta, uz to i besplatan wi-fi. Izvadila bih svoju mapu, a na internetu ukucala neki nasumičan pojam. Ono što me definitivno iznenadilo, jeste da je ona zbrka, gužva, brzina, u suštini samo u par ulica. 5. Avenija, oko Central Parka te oko Times Square-a. U ostalim ulicama vodi se najobičniji život, te da tu i tamo ne vidite neboder, ne bi vam nikad palo na pamet da ste u New Yorku. Zato sam ja uskoro počela otkrivati svoja omiljena mjesta, najdraži Starbucks u koji bih se zavukla i čitala, kino na 7. Aveniji, u kome bih sjedila u prvom redu - inače u to sam kino jednom otišla, ne znajući da ću gledati film sa kompletnom crnačkom postavom, tako da smo jedan Azijac i ja, bili manjina, dok je ostatak gledalaca svako malo govorio "HELL NO, TELL HIM SISTER!". :)

Lutanje nakon uzimanja omiljenog Caramel Latte napitka



Times Square navečer

Inače, Times Square je pun kafića, prodavnica i svega onoga na šta ćete dati pare. Ja sam se uglavnom glupirala.
Disney prodavnica na Times Square-u.

Times Square danju


 5. Avenija

Ispred Barnes & Noble knjižare, jedne od onih divnih, sa drvenim policama i slabim osvjetljenjem (kupila sam I <3 NY i Summer & The City). 

 

Zima je bila brutalna! Jako, jako hladno, ledeni vjetar. Dok je bilo lijepih dana, moglo se uživati po barovima na vrhu nebodera.

Vidite li čikicu u desnom kutu? Na njemu je crveni, frotirni ogrtač, koji možete iznajmiti u ovom baru. 




 A kada je pao snijeg, moram priznati da je Rockefeller centar izgledao magično!



U najljepše uspomene ubrajam svakako izlazak u Empire Hotel (fanovi Gossip Girla - ima li vas? :))! Inače ulazi se na neke pozivnice, a moja poznanica je imala poznanicu, koja je imala poznanicu.. znate već, ušle smo. Bar se nalazi na vrhu nebodera i gleda na 5. Aveniju. Fotoaparat mi nije bio ni na kraj pameti, ali sam našla sliku na google-u, da vam pokažem o čemu pričam. Ono što mi se nije svidjelo je da je cijena tequile $16 (jedan shot). To vam je jedno od onih mjesta na koja izlaze vršnjaci Hugh Heffnera i njihove jedva punoljetne djevojke. :)

Te, još jedna lijepa uspomena je doček Nove godine u Central Parku! Organizovan je doček na otvorenom, maraton u kostimima i takmičenje za najkreativniji kostim. U 00h iznad mene se progrmio vatromet i naravno, savršena numera "New York, concrete jungle where dreams are made.."

31.12.2012. i NYPD


Meni je grad najljepši bio u proljeće, naprosto je procvjetao. Lijepo vrijeme sam iskoristila da više šetam. Lutala sam oko Central Parka, Washington Square parka, po Brooklynu, Willamsburgu, a i iskoristila lijep dan i posjetu prijateljice Naide koja studira na Floridi da posjetim Rockefeller Plazu.

Negdje u Brooklynu

Brooklyn mi je ostao u sjećanju kao dio grada u kome sam bila najopuštenija. Osjećala sam se kao da sam tu odrasla. Prijatelj me navukao na piće margaveza - smrznuta margarita u pivu. Uživala sam u glasnim barovima, thrift shopovima, a drug mi je ispunio želju i vodio me u gay bar u kome mi je na ulazu prišao lik čije su momačko veče slavili, sa lentom i tijarom na glavi i rekao "we've just run out of sweet cupcakes, then there you are!". :) 

Top of the Rock vidikovac mi je također jedno od omiljenih mjesta koje sam posjetila, a ovo zadovoljstvo košta $26.


Naida i ja :)



Washington Square Park mi je u neku ruku omiljeniji od Central Parka. U WSP vlada tako dobra, zarazna atmosfera, da vam jednostavno dođe da zaplešete. Tu odmah se nalazi i NYU fakultet. Dane sam provodila sjedeći na betonu u parku, gledajući stand up komičare, slušajući ulične svirače ili jednostavno ljenčareći.
Ljeto je došlo bukvalno preko noći i bilo je potpuno brutalno! Temperature su visoke, a vlaga nepodnošljiva. Znala sam se tuširati po 5 puta dnevno, a obavezno sam nosila makar još jednu dodatnu majicu, da se mogu presvući, jer dovoljan je jedan silazak u podzemnu, da budete potpuno mokre.

 Istog ljeta je moju prijateljicu Emu iznenadio zaručnik, a ona mene, pa su došli na par dana u New York. Dan s njima sam također provela u obilasku. Preko dana smo posjetili memorialni centar 9/11 i Wallstreet, a navečer smo išli na standup komediju. Emu možete zapratiti klikom OVDJE



Iako pretopli, ljetni dani su bili super za ljenčarenje u Central parku, uz knjigu i Laduree makarone, koje sam oduvijek imala želju probati! 5 ovih šarenih kolačića, košta nešto više od $20. 
Ovo me inače slikao neki kinez, koji nije shvatio da je čitava poenta slike, prozor iza mene.. 


Ovakvi prizori u Central Parku su stvarno filmski!

A i ja sam se začas uživila u ulogu! :) 

Jedna od dražih fotografija koje sam "okinula".
Mjesec august sam provela u Bosni, udavala se moja najbolja prijateljica, a ja sam kumovala. BFF! :)
New York me, dakle, ponovo dočekao u septembru. Jesen je bila blaga, s malo kiše, pa se opet moglo lutati. Obzirom da je to bio moj posljednji mjesec boravka, iskoristila sam slobodne vikende maksimalno. Posjetila sam Greenwich Village, ulicu Carrie Bradshaw (Perry Street), te Brooklynški most i sve što se usput moglo obići.

NYC selfie! :D 
  
 Negdje na 6. Aveniji


 Perry Street, ispred stana Carrie Bradshaw sa Asjom, djevojkom s kojom se nikada nisam družila kod kuće (idemo na isti fakultet), a Amerika je pomogla da je upoznam i shvatim da je jedna od najboljih drugarica koje sam ikada imala.

Greenwich Village je skupi, urbani, dio New Yorka, a snalaženje u njemu je nešto teže, jer on nije podijeljen kao čokolada :) 


 I da se redom postroje..  znate li kako ide pjesma? :)


Ovo ne moram previše objašnjavati, zar ne? :) Most koji spaja i razdvaja dva dijela New Yorka, simbolično povezujući njihove različitosti. 



Nisam se uspjela ni okrenuti, kad sam shvatila da mi je oktobar već na vratima. Oktobar je značio povratak kući. Sa sobom sam ponijela ulice, energiju i atmosferu grada koji čini kao da ste najusamljenija osoba ikad i kao da je čitav svijet vaš - u isti trenutak. Upoznala sam divne ljude, ljude koji su me promijenili iz korijena, osjetila puls ulica, vrtoglavicu nebodera, te stekla uspomene koje ću premotavati sve do trenutka kada se ponovo vratim u svoj drugi dom.

Mogla bih pisati do sutra i nikada ne bih ispisala i ispričala. Najbolje bi bilo kad bih očima mogla stvarati fotografije, tada bi bilo najrealnije, ali ne mogu. Ipak, nadam se da sam uspjela opisati barem dio svega što sam iskusila.

New York, it was my pleasure.

Kako vam se sviđa ovakav tip postova?

Do čitanja,
love,
Dođoška! 

Broj komentara: 18:

  1. Odlican post <3 Dok sam zivjela u Virginiji, cesto smo isli u NYC i jedino cega se sjecam (jer mi je pamcenje nula a bila sam dijete) je da mi je to uvijek bilo nocna mora, pracena suzama na putu do tamo... Konstantna buka i guzva mi je bas smetala ko maloj, a sad nema sta ne bih dala da opet odem i iskusim grad onako kako treba :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Zerina! :) Definitivno je buka nešto što super opisuje New York, ali kao što rekoh, može se naći onih mjesta gdje se može uživati u tišini i odmoriti se od sve te strke! :) Nadam se da će ti se želja ostvariti! :*

      Izbriši
  2. Kakoooooo jeeee divnoooooooooo :D Nisam ti stigla komentarisati au pair post jer sam ga čitala sa mobitela, ali evo usput sve zajedno haha :D Mene je NY uvijek privlačio, nadam se da ću nekada otići u njega. Au Pair mi je također uvijek bio strašno privlačan, ali nekako nesiguran. Sad zbog obaveza ne bih ni mogla otići godinu dana iz Sarajeva, ali sve mi je tako divno, bajno i nestvarno. I zavidim ti :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Neira!! :) Iskreno i ja sam se plašila Au Pair programa, u smislu sigurnosti, ali mogu, sad već iz iskustva, reći da je super uređen program i da sve super funkcioniše. Imaš vremena do 27. godine da ga isprobaš, pa, eto prilike! :)

      Izbriši
  3. Znas sta, nisam disala dok sam citala post. :D Zivotna zelja mi je da posjetim NYC. Mogu ti reci da si prava sretnica <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Azra!! Moram priznati da se neki moji dojmovi tek sad slažu i da tek sad uviđam kolika sam sretnica zapravo! :)

      Izbriši
  4. Ja sam ovo u dahu procitala :D koliko se samo u tekstu osjeti tvoja uzbudjenost i sreca, bas sam uzivala citajuci post... slike su prelijepe, sve si nam lijepo docarala :D sad ti stvarno zavidim :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno, puno! Post sam pisala danima jer sam na svakoj slici zastala makar 20 minuta, razmišljajući o tom određenom danu, kako sam se osjećala, pa sam izgleda sve to prenijela u post, što mi je drago, da i vi možete osjetiti dio euforije! :)

      Izbriši
  5. Predivno, uživala sam od početka do kraja. :) Predivne slike, toliko si lijepo sve ispričala da sam se i ja osjećala dok sam čitala kao da sam proživjela s tobom ovo sve. Od malih nogu uvijek mi je bila želja da posjetim New York, i nadam se da će mi se ispuniti. :) Super post.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Minna! I ja ti od srca želim da ti se želja ispuni, jer je ovo iskustvo koje se ni sa čim ne može porediti! :)

      Izbriši
  6. Mislim da nam je svima zelja posjetiti ovaj magicni grad! Hvala ti sto si iskustvo podijelila s nama, fotke su odlicne... Prijateljica mi je takodjer bila Au Pair i bila je smjestena u New Yorku, pa znam i iz njenih prica kako je to fantasticno iskustvo...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Želje nam nikada nisu skromne, ali takve i treba da budu! :) Hvala tebi što me čitaš! :)

      Izbriši
  7. divan, divan post. procitala sam u dahu, pa onda jos jednom :D velika mi je zelja posjetiti Veliku jabuku, glavni grad svijeta :D odlicno si ga opisala, bas onako kako sam i sama zamisljala. nasmijala si me na nekoliko mjesta hahah :D sretnica si.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Anela! Joj, godina mi je bila puna anegdota, uvijek ih se rado sjetim! :) Želim ti da ti se želja ispuni pa da i ti uživaš! :*

      Izbriši
  8. Uzivala sam u postu, hvala ti za ovako lijep prikaz i retrospektivu tvog boravka u tom fantasticnom gradu. Nisam bila, a od tinejdzerskih dana mi je velika zelja. Obozavam filmove i serije u NY, krivim mozda upravo bas Sex and the City i Gossip Girl, stvarno su prikazale i grad kao poseban lik i priblizile ga sa svojim najzanimljivijim kutcima svima nama koji smo tako daleko od njega. Nadam se da cu nekad biti u prilici da ga posjetim i radicu na tome da se to desi sto prije. Za pocetak Toronto kod sestre, pa se mozda spustim malo. :-)
    Vidi se da si uzivala i nadam se i za tebe da ces uskoro opet imati priliku da tamo otputujes. :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tebi što me čitaš, draga! Definitivno su serije i filmovi i na mene imali veliki uticaj da se odlučim baš za NYC! Želim ti da se nauživaš kod sestre, pa i da svratiš do mog omiljenog grada! :* :*

      Izbriši
  9. Predivno draga Jasenka,toliko sam se udubila i ti si to tako divno "ispričala" i uz ove fotke imala sam utisak kao da sam tamo,sva sam se naježila <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno draga moja, drago mi je da si uživala! Želim ti jedno ovakvo putovanje, da se nauživaš! <3

      Izbriši

Hvala na komentaru!